donderdag 17 december 2009

Nienke-ism

Ik ben als een echte atheïst opgevoed. Ik geloof niet in God, ging naar een openbare school en heb ik mijn hele jeugd nooit een kerk van binnen gezien. Georganiseerde religie vind ik net zo slecht als iedere andere willekeurige sekte. Ik sta voor de wetenschap en probeer zoveel mogelijk gelovigen te overtuigen dat de theorie van Darwin echt logischer is dan het verhaal dat de aarde in 7 dagen is gecreëerd. Je kan gerust van mij zeggen dat ik een fundamenteel atheïst ben.

Toch heb ik veel tempels en kerken bezocht tijdens mijn vele reizen en me verdiept in religie en culturen. Ik ben een echte Floortje Dessing en reis met mijn backpack over de wereld en doe net alsof ik de plekken voor het eerst ontdek. Ondertussen volg ik alle highlights die in de Lonely Planet staan, dit is de bijbel onder de backpackers, en hang ik met mijn mede Marco Polo’s en Floortje Dessings rond in hotels en café´s. Tijdens deze wereldreizen krijg ik toch wat mee van cultuur en religie. Zo ben ik bijvoorbeeld getuige geweest van genezing met een kip in een Mayaanse kerk. Ze steken eerst wat kaarsjes aan en vervolgens gaan ze met een levende kip over de zieke persoon heen. Ieder land heeft zijn tradities, dat hoort bij de cultuur, en die tradities zijn juist interessant. Ik heb Hindoestaanse tempels bezocht, Joodse synagoge´s, Orthodoxe kerken, Katholieke kerken, moskeeën, Maya tempels, Boedistische pagodes, Tao tempels en God weet waar nog meer.
In een bus in India vroeg een vrouw die achter me zat of ik Christelijk was. Niet dus. Katholiek? Joods? Boedist? Moslim? Hindoe??? Nee geen van dat allen. “Ik geloof in niets” legde ik aan de vrouw uit. Haar gezicht verbleekte. In India maakt het niet uit wáár je in gelooft, áls je maar gelooft. Ik bedacht me dat de uitspraak ‘ik geloof in niets’ waarschijnlijk heel depressief moest klinken in de ogen van de Indiërs. Dus ik verbeterde me snel en zei “Ik geloof in mezelf” Er verscheen een glimlach op haar gezicht, ze was tevreden met dit antwoord. En ik had zojuist een heel nieuw geloof ontdekt: Het Nienke-ism.

Ondanks mijn interesse in cultuur en religie voel ik enorm de behoefte om zoveel mogelijk mensen te bekeren naar de wetenschap. Ik doe het niet, maar ik wil het wel. Af en toe moet ik echt op mijn tong bijten om niet heel hard te roepen: DENK NOU NA!!!
Maar ik begrijp het wel. Het hangt maar net af waar je geboren bent en hoe je bent opgevoed. Het enige geloof waar ik absoluut geen begrip voor kan tonen is het Christendom. Ik heb het niet over de Katholieken, want dat is net een studenten vereniging. De mensen zijn vrolijk, liefdevol, nemen de regels van de bijbel niet zo nauw, ze vieren carnaval, zamelen geld in voor goede doelen en o ja, er is ook nog een God waar ze in geloven. Het Christendom is anders, het is ouderwets en vol met regeltjes dat het alle levensvreugde uit de mensen trekt. Nu is niet iedereen van de zwarte kousen kerk, maar zelfs mijn buurmeisje, een leuke spontane meid van 25, heeft continu twijfels of ze haar leven wel goed leeft. Ik heb veel gesprekken met haar gehad over geloof en elke keer luisterde ik aandachtig en geïnteresseerd maar ik heb continu de behoefte om haar goed door elkaar te schulden en te bekeren. Ondertussen probeert ze mij ook te bekeren, want ze zou het heel naar vinden als ik naar de hel ga. En ik zeg dan bescheiden DE HEL BESTAAT NIET!!! Ik vind het niet erg als een geloof goede dingen brengt, mensen hoop geeft en voor bepaalde normen en waarden zorgt. Maar ik haat geloven die van mensen alleen maar bange schapen maakt die volgzaam in de rij staan voor de slachtbank. Ik heb er nog een klein beetje respect voor als je geboren bent in een hut boven op een berg, maar als je een gezonde Hollandse meid bent in de Randstad dan moet je toch echt op een dag je oogkleppen afzetten.
Ik heb mijn buurmeisje de hele theorie van Darwin uitgelegd en ik had al zo’n gevoel dat ze gemuteerde vissen die langzaam veranderen in dinosaurussen niet zo zou waarderen. “Dat klinkt toch hartstikke onlogisch allemaal” zei ze. Maar als ze niet in wetenschap gelooft, waarom gebruikt ze dan wel licht? Waarom kijkt ze dat wel tv? Waarom belt ze met een mobiele telefoon? Gelooft ze dat God al die dingen heeft gecreëerd of is dat toch het werk van wetenschappers? Als ze niet gelooft in de evolutietheorie waarom gelooft ze dan wel dat alles bestaat uit moleculen, in die moleculen zitten atomen, in die atomen zitten protonen, elektronen en neutronen en als je de elektronen door een draadje laat stromen kan je er een lamp op branden. Ik bedoel, die theorie klinkt toch ook onlogisch? Het antwoord op de vraag waarom ze wel gelooft in wetenschappers die elektriciteit hebben ontdekt: “die zijn gestuurd door God”.
Ik sta echt te klapperen met mijn oren! Mijn buurmeisje wilt dus het volgende beweren: God creëert in zeven dagen de aarde. Hij geeft de mensen geen taal mee, die moeten ze zelf verzinnen. Hij verteld niet hoe ze vuur kunnen maken, dat moeten ze zelf ontdekken. Hij geeft mensen geen geloof, die moeten ze zelf verzinnen. Pas duizenden jaren later denkt God: laat ik nu maar mijn zoon op aarde neerzetten want ze bakken er geen potje van. Zoonlief Jezus verspreidt na al die duizenden jaren het woord van God en de mensheid is zich eindelijk bewust van hun Schepper. De mensen gaan op heksenjacht, vechten velen oorlogen uit en wetenschappers die zeggen dat de aarde rond is worden onthoofd. Maar dan, op een dag, komt God op het lumineuze idee om een man naar aarde te sturen die elektriciteit uitvindt. Had hij dat niet 2000 jaar eerder kunnen doen? Dan hadden we de middeleeuwen over kunnen slaan! En wat stelt Jezus nou nog voor als God een andere zoon naar aarde heeft gestuurd die fucking elektriciteit heeft uitgevonden! Wat nou liefde en vrede op aarde? Mobiele telefoons, internet, snelle auto’s, dat is wat de mensheid nodig heeft!

5 opmerkingen:

  1. grappig, net toevallig een gesprek gehad met een Oekrains vriendinnetje die zich toen ze elf was heeft bekeerd tot het protestantisme, maar juist heel liberaal is. Oke, ze drinkt en rookt niet en gaat elke zondag naar de kerk, maar niet omdat ze bang is, maar omdat het goed voelt. Haar uitleg van de bijbel en de 7 dagen komen ook helemaal niet overeen met jouw buurmeisje, haar redenatie is dat in de bijbel alles symbolisch is en 7 dagen net zo goed biljoenen jaren geweest kunnen zijn. Ze snapt ook mensen zoals jouw buurmeisje niet, en net als wij, vindt zij haar ook een beetje dom ;). (oh, en darwinsime is niet een geloof, maar een feit ;).)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, Darwinisme is inderdaad een feit. Maar sommige mensen geloven niet in feiten ;-) Mijn buurmeisje zegt ook over die 7 dagen dat het Goddelijke dagen zijn, dus die kunnen net zo goed 7 miljoen jaar duren. Maar verder neemt ze de bijbel wel letterlijk. Ze gelooft ook heel erg dat God je kan genezen, dat mensen die niet meer kunnen lopen opeens wel weer kunnen lopen. Dat gaat me iets te ver!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eén dag is al s duizend jaren, en duizend jaren is als één dag. Wie weet dacht God bij de vijfde dag al: Die apen... Daar kan ik nog wel wat mee, en ging ie net zoals wij allen doen, de zaterdag lekker relaxen. Wetenschappers hebben door de jaren heen, heel veel verhalen van uit de bijbel een logische beredenering kunnen toedragen. En zodoende kunnen Christenen heel lang dingen blijven beargumenteren. Mijn Moeder, een vroom Christen, Spreekt van de duivel wanneer mensen slecht zijn. Dan zit de Duivel erin. Desondanks kunnen we aantonen dat mensen met veel nare ervaringen in hun jeugd, practiseren waar ze de meeste ervaring mee hebben. Oorlog is iets waar wereldleiders zakelijk over moeten beslissen. Maar dat moeten ze omdat de andere partij de duivel in zich heeft zitten. Ik snap niet zo goed dat alles wat leuk is, wordt gepromoot door de duivel, terwijl het oord waar hij tot in den eeuwigheid vieze spelletjes met je doet zo verschrikkelijk is. Ik zou vermoeden dat de cafes, coffeeshops, hoerekasten en casino's mij met open armen in het voorgeborchte ontvangen. De roomskatholieke kerk heeft in de tijd dat Darwin nog leefde, hem het "lichaam" gegeven. Dat wil zeggen: Het menselijk lichaam heeft in fases zijn uiteindelijke vorm bereikt. Oftewel evolutie. Erkend. Maar van de ziel moest ie afblijven. Religies zijn altijd al dol geweest op dingen die ze niet kunnen bewijzen.

    Ik sprak ooit eens met een vriend van mij over hoe oud de planeet Aarde was. Christen als hij was sprak hij: ongeveer 6000 jaar. Hij wou me verbazen denk ik. Door geen 4000 jaar te zeggen. Dus ir reageer: En koolstofdatering dan. We kunnen feitelijk een tijdsbestek vast stellen waarin iets gegroeid, gebrand, of geleefd heeft. En soms zijn dingen al 65 miljoen jaar oud. En er zijn al geraamtes van mensen gevonden die 50.000 jaar oud dateren. En er komen nog per denecia oudere vondsten bij. Echter volgens mijn goede vriend zijn dit fabels. Illusies gecrëeerd om het altijd juiste Christendom schade te berokkenen. Of bijna iedere andere religie. Echter een Christen achten andere religies in dit soort argumenten niet eens noemenswaardig.

    De reden waarom in jezelf geloven in India goed geaccepteerd wordt, is zeer waarschijnlijk omdat Boedhisme gebasseerd is op de overtuiging dat we allemaal God zijn. Reïncarneren doen we letterlijk totdat we voor de laatste keer dood bij neervallen. Het is niet eeuweg. Want de "ziel" zal niet branden door vuur, uitdrogen door wind of nat worden door regen. En dat zijn wij. Het Goodelijke in ons. Iedere Boedhist gelooft in zichzelf, en daarom is het zo'n gastvrij volk. Giving and forgiving is divine. Zet de individu zichzelf in het Nienke-ism ook achteraan? Kan het deze grote verantwoording aan?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vermoed dat mensen geloven omdat ze gewoon heel erg bang zijn dat dit het enige is wat we ooit zullen krijgen. En dat we er niks van mee nemen. dat het leven eenmalig is, en dat het licht uit gaat als je dood gaat. En ondanks het feit dat ik nergens in geloof ben ik daar ook echt bang voor. Dat die grote man, die mij heeft verwekt, op een dag voor altijd voor mij verloren zal gaan. En dat ik dingen nooit aan hem kan laten zien. Of kan vertellen. Dat ik sommige vrienden vaarwel moet zeggen, en dat sommigen mij een behouden vaart moeten wensen raakt mij diep. en vult mij met een gevoel van leegte. Dat er een dag komt dat ik mn laatste biertje drink. Voor de laatste keer in mn nek gezoend wordt door een vrouw. Nooit meer de aanvang van de lente ruiken..... Dit alles zou ik zo verschikkelijk missen dat ik uit het diepste van mijn zijn, hoop dat we opgevangen worden. En dat we allemaal een landhuis krijgen, wat elke dag schoon is, maar waar je nooit wat kwijtraakt. En overal televisies hangen, en koelkasten met bier staan. Waar al die mensen zijn, die voor je zijn gegaan, en dat je dan voor altijd met elkaar, voor eeuwig zou kunnen relaxen. Maar omdat wij weten dat het niet zo is... En omdat wij weten dat de aramezen al verhalen van wederopstanding in hun religie hadden. En hun ook al een ark in hun religie hadden. En omdat wij weten dat Jezus een personeficatie is van de zonnegod, hoeven we het hun toch niet af te pakken? Ik wou dat ik onwetend was. Dat ik dit kon geloven. En dat ik tot dat ik mijn laatste adem uitblies nooit dit soort gedachten hoefde te doorstaan. Maar ik ben een realist. En ik moet leiden met de consequenties van de Dood. Religieuze mensen hoeven dat nou eenmaal niet.

    Ik geloof in Quantum fysica... Sinds een paar weken pas hoor...Denk ook niet dat er tempels, kerken of synagogen voor zijn. Weet het eigenlijk wel zeker.. In ieder geval geloof ik ook dat we allemaal God zijn. Maar niet in het scheppende en het hiernamaals. Alhoewel het een mogelijkheid is. En aangezien Quantum fysica de wetenschap van mogelijkheden is moet ik het aldoende als een waarheid zien. Maar goed... Leuk verhaal. Ga je wekelijkse blog wel lezen. Eerste blog wat ooit heb gelezen trouwens:-)

    Wat betreft mijn naam. Gok maar. wie weet is het makkelijk... Zou het niet weten. Either way, guess. Wie weet kan ik je een poosje zieken.... Wie weet...

    BeantwoordenVerwijderen