woensdag 17 maart 2010

Emancipatie

Wouter Bos heeft gekozen voor zijn gezin. Hij wilde zijn kinderen zien opgroeien en zich niet nog eens vier jaar bezig houden met het regeren van ons land. Het politieke geneuzel, het gekibbel en de ellenlange debatten zijn blijkbaar niet de moeite waard. Of is hij bang nog eens vier jaar tegen het hoofd van Balkenende aan te kijken? Hoe het ook zij, Wouter Bos stopt met de politiek en gaat meer tijd met zijn gezin besteden.
Camiel Eurlings nam exact hetzelfde besluit, vlak voordat Wouter Bos dat deed. Hij stopt met de politiek en als reden geeft hij aan meer tijd te willen besteden aan zijn gezin. Wouter en Camiel zijn de belichaming geworden van de emancipatie. Succes en macht staan niet meer op nummer 1 bij de hedendaagse man. Nee, een leuk, gelukkig gezin is nu het nieuwe statussymbool.

Tegenwoordig worden er zoveel kinderen matig opgevoed doordat allebei de ouders een drukke baan hebben. In het weekend worden ze ook nog eens bij opa en oma gedumpt zodat mama en papa eindelijk eens ‘tijd voor zichzelf’ hebben. Wanneer de ouders wel tijd hebben worden de kinderen bestookt met aandacht en kunnen ze krijgen wat ze willen. Hierdoor krijg je vervelende, jengelende, verwende kinderen die in hun latere leven nog moeite zullen krijgen om zich aan te passen aan de maatschappij. Een paar jaar geleden was het nog ‘hip’ om een zodanig druk leven te lijden. Je kon niet op een feestje of een schoolreünie verschijnen als je niet in een groot huis woonde, twee auto’s voor de deur had staan en drie keer per jaar op vakantie ging. Je kon er toen nog mee blinken dat je je kinderen nooit zag en dat je vrouw geen ‘huisvrouwtje’ was maar een carrièrevrouw. Nee joh, de kinderen hebben het hartstikke naar hun zin op het kinderdagverblijf en voor het huishouden hebben we een Turk.
Wouter en Camiel hebben aangetoond dat het niet meer ‘hip’ is om hard te werken voor geld waar je toch geen tijd voor hebt om het uit te geven. Zij kiezen nu misschien voor een parttimebaan om meer ‘papa-dagen’ te hebben. Misschien gaan ze wel knutselen met hun kinderen of naar de dierentuin! Hebben ze nu eindelijk tijd om hun kinderen voor het slapen gaan een stukje voor te lezen uit Harry Potter? Ik stel me zomaar voor hoe Bos na een lange vergadering met Balkenende thuiskomt, naar de slaapkamer van zijn kind loopt en daar het Harry Potter boek tevoorschijn haalt. Daar heb je die eikel weer! moet Bos denken als hij de omslag van het boek ziet.

Eigenlijk ben ik maar half voor emancipatie en feminisme. Ik ben het met een aantal dingen zeker eens. De man moet net zoveel aan het huishouden doen als de vrouw, hij mag af en toe koken, hij moet zijn eigen overhemden strijken en hij moet tijd en aandacht aan zijn kinderen besteden. Maar in sommige dingen ben ik enorm ouderwets. Zo vind ik dat de man hoort te betalen in een restaurant, de deur voor me open houdt, af en toe bloemen meeneemt en ja, hij mag ook af en toe met een biertje naar het voetbal zitten kijken. Dat zijn nou de kleine dingen die een man een man maakt en een vrouw een vrouw. Maar dat zowel mannen als vrouwen parttime gaan werken vind ik een goede vooruitgang. Niemand wil eigenlijk 40 uur werken en daarom klagen we allemaal dat de AOW leeftijd niet omhoog mag. Als we allemaal 32 uur gaan werken is er minder werkloosheid, kunnen we onze kinderen goed opvoeden en houden we het allemaal vol tot ons 67e. Wouter Bos zoek niet langer, je hebt je vervanger gevonden. Nienke for president!

2 opmerkingen:

  1. het betalen van je eten in een restaurant heeft niks met emancipatie te maken, maar met beleefdheid. Als de man de vrouw wil versieren moet hij daar iets voor doen.
    En in veel landen is het ontzettend gewoon je kinderen bij opa en oma in de oppas te hebben zodat jij kan werken, dat heeft ook niks met emancipatie te maken, maar met noodzaak. En om eerlijk te zijn, denk ik dat kinderen die deels door oma an opa worden opgevoed, waarschijnlijk veel beter worden opgevoed, omdat de jonge volwassenen van nu sowieso hun kinderen verwennen en niet kunnen opvoeden. (jeetje wat klink ik conservatief!)

    Maar goed, ik zou op je stemmen ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig komt het steeds vaker voor dat vrouwen mannen proberen te versieren. Hebben we gratis eten en gratis sex!!!

    BeantwoordenVerwijderen